
Ben je op zoek naar software die perfect aansluit op jouw specifieke wensen en werkprocessen? Dan kan software op maat een oplossing zijn. Maar wanneer kies je beter voor maatwerksoftware in plaats van een standaard pakket? Wat houdt software op maat precies in, en welke impact heeft het op jouw bedrijf? Omdat we merken dat er nog veel vragen zijn over software op maat, geven we je graag extra toelichting in deze blog post.
Bij jstack zijn we gespecialiseerd in het maken van software op maat. Ben je op zoek naar een digitale partner die met je meedenkt? Of ben je benieuwd hoe jouw bedrijf software op maat kan inzetten? Aarzel niet om contact op te nemen!
Wat is software op maat?
We merken dat veel mensen hun eigen kijk hebben op de term software op maat, ook wel bekend als maatwerksoftware. Maar de essentie is simpel: software op maat is, zoals de naam al zegt, software die op maat is gemaakt voor een organisatie of gebruiker. In tegenstelling tot kant-en-klare pakketsoftware, die ontworpen is voor een breed publiek, sluit maatwerksoftware perfect aan bij de specifieke wensen en behoeften van jouw bedrijf.
Of je nu werkt met no-code, low-code of high-code: zo lang de software specifiek voor jou is ontworpen, spreken we over software op maat. Maatwerksoftware kan dus variëren in complexiteit. Voor een maatwerkoplossing die wordt gemaakt met no-code software zijn de mogelijkheden beperkter dan wanneer je kiest voor een high-code oplossing, bijvoorbeeld.

Waarom voor software op maat kiezen?
De grootste reden om te kiezen voor maatwerksoftware is het resultaat: software die volledig is afgestemd op jouw behoeften. Die software zorgt ervoor dat je medewerkers hun werk vlotter kunnen doen en dus productiever zijn. Het werk gebeurt veel efficiënter, wat uiteindelijk tot een betere return on investment leidt.
De grootste reden waarom bedrijven niet voor software op maat kiezen, is de langere doorlooptijd en hogere kost in vergelijking met pakketsoftware. Bij jstack zijn we ons hiervan bewust. Daarom hebben we een methodiek uitgewerkt die ervoor zorgt dat we software op maat sneller kunnen opleveren. Dat doen we door bestaande software-elementen te gebruiken waar mogelijk. Alleen de functionaliteiten die echt het verschil maken, bouwen we op maat. Deze methodiek hebben we vernoemd naar de snelste vis ter wereld: Sailfish. Klik gerust door om meer te leren over deze methodiek die het beste van twee werelden (software op maat en pakketsoftware) combineert.

Is software op maat de juiste keuze voor mijn bedrijf?
Dat hangt van de situatie af. Software op maat is niet altijd de juiste keuze. Wanneer je zoekt naar een softwareoplossing zijn er naast de kosten, de doorlooptijd en mogelijkheden voor personalisatie nog een aantal zaken die je in overweging moet nemen. Denk bijvoorbeeld aan vendor lock-in, flexibiliteit en schaalbaarheid. Wanneer je een keuze maakt tussen maatwerksoftware of pakketsoftware, is het belangrijk dat je niet alleen nadenkt over de functionaliteiten die je vandaag nodig hebt. Houd ook voldoende rekening met eventuele verdere ontwikkelingen of veranderende behoeften in de toekomst. Zo vermijd je dat je vandaag voor een oplossing kiest die in de toekomst niet meer voldoet, waardoor je terug van nul zou moeten starten.
Het is niet evident om een keuze te maken tussen software op maat of pakketsoftware. Laat je voldoende adviseren voor je een beslissing maakt. We kijken graag mee welke oplossing het best bij jouw situatie aansluit. Neem gerust contact met ons op als je meer informatie wenst.
De voordelen van software op maat
Laten we de belangrijkste voordelen van maatwerksoftware nog eens op een rij zetten:
- Volledig op maat van je organisatie
Je hoeft geen compromissen te sluiten, wat wel vaak het geval is wanneer je voor pakketsoftware kiest. Daarnaast wordt je software volledig afgestemd op het bedrijfsproces, waardoor je medewerkers efficiënter kunnen werken.
- Soepel integreren met systemen
Met software op maat kan je integraties voorzien voor alle soorten systemen. Denk bijvoorbeeld aan headless content management systemen, AI api’s, user management systemen, of eventuele bestaande interne systemen. Bij pakketsoftware ben je vaak afhankelijk van een aantal vooraf bepaalde integraties.
Wanneer je de touwtjes volledig in eigen handen hebt, kan je ook de gebruikerservaring optimaliseren. De software wordt ontworpen met jouw eindgebruikers in gedachten. Zeker in situaties waar je op zoek gaat naar een concurrentievoordeel, kan dit het verschil maken.
- Ondersteuning en onderhoud
Wanneer je voor software op maat kiest, ga je een samenwerkig op lange termijn aan met de gekozen softwarepartner. Deze partner staat garant voor de nodige ondersteuning bij technische problemen die met de correcte prioriteit behandeld worden. Wanneer je voor pakketsoftware kiest, moet je vaak langer wachten om de nodige ondersteuning te krijgen.
We merken dat veel mensen denken dat software op maat automatisch duurder is dan het gebruiken van pakketsoftware. Toch hoeft dat niet altijd zo te zijn. De initiële kosten van pakketsoftware liggen vaak lager, maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo betaal je voor bepaalde software veel licentiekosten, hoewel je niet altijd gebruik maakt van alle features die onder deze licentie vallen. Bovendien kunnen aanpassingen op maat die de vendor achteraf voorziet ervoor zorgen dat de pakketsoftware toch duurder uitkomt dan wanneer je voor maatwerk had gekozen.

Wanneer kies je voor software op maat?
- Als je specifieke of complexe bedrijfsprocessen hebt
Software op maat is vaak de beste keuze als je bedrijf unieke processen heeft die niet voldoende ondersteund worden door pakketsoftware. Een softwarepakket dwingt soms standaardwerkwijzen af die niet aansluiten bij jouw processen. Dat leidt tot inefficiënte workarounds en frustratie bij je medewerkers.
- Bij behoefte aan integraties met bestaande systemen
Heb je software nodig die naadloos integreert met andere systemen die je gebruikt, zoals je CRM, een ERP, of tools voor data-analyse? Maatwerksoftware biedt de nodige flexibiliteit om koppelingen te voorzien en zorgt voor een vlotte gegevensuitwisseling.
In een dynamische omgeving waar de marktbehoeften en bijgevolg de bedrijfsbehoeften snel veranderen, is maatwerksoftware flexibel aanpasbaar. Je hebt geen last van restricties door de leverancier, waardoor je je software snel kan bijsturen naarmate je bedrijf groeit.
- Voor concurrentievoordeel
In sectoren waar digitalisering en innovatie belangrijk zijn, kan maatwerksoftware een onderscheidende factor bieden. Door functionaliteiten te ontwikkelen die volledig aansluiten bij jouw strategie en klantbehoeften, kun je sneller inspelen op marktontwikkelingen en je onderscheiden van concurrenten die gebonden zijn aan standaardsoftware.
Wanneer kies je beter voor pakketsoftware?
Er zijn natuurlijk ook situaties waar pakketsoftware de juiste oplossing is:
Start-ups hebben niet altijd een groot budget ter beschikking. Zij kunnen bewust voor pakketsoftware kiezen, wetende dat er in de toekomst aangepaste software gebouwd zal moeten worden wanneer de organisatie verder groeit.
- Wanneer je standaard bedrijfsprocessen hanteert
Als jouw bedrijf niet afwijkt van de standaardprocessen binnen de sector (zoals administratie, CRM of voorraadbeheer), dan sluit een softwarepakket vaak voldoende aan. De kant-en-klare functies voldoen in dat geval aan je behoeften zonder dat er extra features ontwikkeld moeten worden.
- Bij nood aan schaalbaarheid
Softwarepakketten zijn vaak gebouwd om mee te schalen met de groei van bedrijven. Pakketten zoals ERP- of CRM-systemen bieden meerdere abonnementsopties en modules, waardoor je kunt beginnen met een basispakket en uitbreiden naarmate je bedrijf groeit.
- Minder Focus op Integraties
Wanneer er weinig tot geen koppelingen nodig zijn met andere systemen, kan een pakket voldoende zijn.
Waar moet je op letten bij software op maat?
Als je overweegt om voor software op maat te kiezen, zijn er enkele belangrijke zaken waar je op moet letten:
- Kies een ervaren digitale partner
Jammer genoeg zijn er enorm veel IT projecten die niet – of niet op een goede manier – worden opgeleverd. Een maatwerkproject vraagt om kennis en ervaring. Doe voldoende onderzoek en ga op zoek naar een partner die voldoende ervaring heeft met maatwerksoftware.
- Stel de ontwikkelpartner verantwoordelijk voor onderhoud en support
Het is belangrijk dat je partner de software niet alleen ontwikkelt, maar ook zorgt voor support en onderhoud. Zo blijft jouw software ook in de toekomst goed functioneren.
Zelfs wanneer een partner veel technische kennis heeft, kunnen projecten nog mislopen. Doe zeker onderzoek naar de projectwerking en aanpak die de softwarepartner hanteert. Bij jstack werken we bijvoorbeeld met onze eigen 4xO methode die al voor meerdere klanten enorm vruchtbaar is gebleken.