menu sluiten
Contact

Antwerpen
Veldkant 33B, 2550 Kontich
België +32 (0)3 444 11 08

Breda
Rithmeesterpark 50-A1, 4838GZ Breda
Nederland +32 (0)3 444 11 08

info@jstack.eu

Case

Een simulatietool voor de Federale Pensioendienst België

100% controle op supersnelle simulaties
Data van 12 miljoen burgers over 60 jaar
Gebruiksvriendelijke interface

Het kabinet van de federale pensioendienst beheert de totale uitgaven van pensioenen voor elke burger in België. Om gefundeerde beslissingen te kunnen nemen heeft de pensioendienst nood aan een simulatietool. Deze tool dient om de Belgische bevolking te simuleren in de toekomst zodat duidelijk wordt welke impact politieke beslissingen hebben op de totale kosten van pensioenen nu en in de toekomst.

De vraag

Het simuleren van de Belgische bevolking gecombineerd met de bijzonder complexe pensioenwetgeving kent veel uitdagingen. Het kabinet van de federale pensioendienst beschikt over een simulatietool, maar deze heeft een aantal tekortkomingen:

  • Simulaties duren erg lang;
  • Aanpassingen van wetgevingen doorvoeren is erg moeilijk;
  • Het is niet mogelijk zowel de publieke als privé sector te bedienen.

De pensioensdienst zocht een nieuwe betrouwbare partner voor de ontwikkeling van een oplossing die zeer complexe berekeningen snel kan uitvoeren. Belangrijk hierin is dat de gebruiker zonder programmeerkennis op een eenvoudige manier simulaties kan maken, uitvoeren en analyseren.

Deze tool dient om de Belgische bevolking te simuleren, zodat duidelijk wordt welke impact politieke beslissingen hebben op de totale kosten van pensioenen.

Onze aanpak

Voor deze uitdagende ontwikkeling hebben we gekozen voor een Agile aanpak met scrum methodiek. Omdat een dergelijke simulatietool volledig maatwerk is, zijn we begonnen aan de tekentafel om de grote lijnen uit te zetten.

Als basis hebben we een grid computing framework neergelegd. Berekeningen worden verdeeld over de verschillende nodes in een cluster. Deze cluster sluit aan op een Apache Cassandra database cluster. Dankzij deze combinatie zijn we in staat om razendsnel gegevens te verwerken en op te slaan.

Hierna zijn we met de eindgebruiker in gesprek gegaan om ervoor te zorgen dat deze in slechts enkele handelingen zeer complexe simulaties kan voltooien.

De applicatie met enorme rekenkracht

De uiterst complexe pensioenwetgeving wordt in de simulatietool ingevoerd door de expert-gebruikers (ambtenaren in dienst van pensioendienst). Hierbij is weinig programmeerkennis vereist. Bij veranderende wetgeving kan de expert-gebruiker zelf de simulaties aanpassen. De niet-expert gebruikers kunnen veel voorkomende variabelen wijzigen zonder tussenkomst van expert-gebruikers.

Alle facetten van het verloop van de bevolking worden in kaart gebracht, waaronder instroom van mensen op de arbeidsmarkt door bijvoorbeeld immigratie of uitstroom door sterfte.

Uiteindelijk worden zo bij elke simulatie ongeveer 12 miljoen burgers gesimuleerd en dit over 60 jaar. Dit is een totaal van 720 miljoen dat wordt verwerkt in een doorlooptijd van een uur. Om zulke aantallen te kunnen verwerken wordt gewerkt met big data databases waaronder Apache Cassandra.

Interessant? Deel deze case met een vriend(in) of collega!

Meer informatie over simulatiesoftware?

Onze specialisten vertellen u er graag meer over. Neem contact op met Dylan Schoenmakers voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Meer cases