menu sluiten
Contact

Antwerpen
Veldkant 33B, 2550 Kontich
België +32 (0)3 444 11 08

Breda
Rithmeesterpark 50-A1, 4838GZ Breda
Nederland +32 (0)3 444 11 08

info@jstack.eu

Case

4xO-methode zorgt voor nieuwe businessinzichten bij Atelier Souffriau

Enige tijd geleden kwam ons sales team voor het eerst in contact met Atelier Souffriau, een ambachtelijke beenhouwerij die haar producten in Delhaize-vestigingen verkoopt. Zij waren op zoek naar een geschikte partner die een bestellingsportaal voor hen kon ontwikkelen en hen bovendien ook kon adviseren over de functies die de applicatie nodig zou hebben.

Atelier Souffriau koos ervoor om een samenwerking op te starten met jstack volgens de 4xO-methode. Tijdens de onderzoeksfase voor dit project bleek echter dat het initiële idee om een portaal voor bestellingen te ontwikkelen, niet het meeste impact voor Atelier Souffriau zou realiseren.

Tijdens de workshops die jstack organiseerde gedurende het onderzoek, kwam er een ander pijnpunt aan het licht: Atelier Souffriau had niet voldoende zicht op de hoeveelheid producten die in hun vestigingen weggegooid werden. In het uitdenken en ontwikkelen van een oplossing voor dat probleem lag er veel meer potentieel rendement te rapen, waardoor beslist werd om het roer om te gooien.

In dit artikel laten we Jonas Souffriau (afdelingshoofd ondersteunende diensten bij Atelier Souffriau) aan het woord. Hij vertelt meer over de onderzoeksfase die Atelier Souffriau bij jstack doorliep, over de oplossing die werd uitgedacht rond afvalmonitoring, en hoe hij de samenwerking met jstack heeft ervaren.

Nieuwe inzichten in de business dankzij de onderzoeksfase

 

“We kwamen initieel bij jstack terecht met een vraag die over iets anders ging dan de oplossing die momenteel voor ons ontwikkeld wordt”, vertelt Jonas. “Mijn vraag naar jstack toe was eigenlijk om een portaal te ontwikkelen waarop bestellingen geplaatst konden worden. Voor die vraag heeft jstack effectief onderzoek uitgevoerd, maar uit de workshops en de gesprekken met de mensen van jstack is uiteindelijk gebleken dat het portaal, hoewel dat in de toekomst zeker nog interessant kan zijn voor ons, momenteel geen prioriteit is.”

Uit het onderzoek bleek dat het voor Atelier Souffriau interessanter is om een applicatie te ontwikkelen die het afval in de verschillende vestigingen monitort. “Daarom hebben we beslist om onze vraag naar een portaal voor bestellingen voorlopig te parkeren”, licht Jonas toe. “Het is doorheen het proces van die onderzoeksfase dat we samen met jstack tot de vaststelling zijn gekomen dat we verder moesten gaan met het uitwerken van de afvalmonitoring, omdat daar veel meer potentieel rendement in zit.”

Voor dat nieuwe idee rond het in kaart brengen van afval werd een nieuwe onderzoeksfase opgestart om een duidelijk beeld te krijgen van de functionaliteiten die de applicatie moest bevatten. “We hebben dus eigenlijk twee onderzoeken laten doen door jstack, waarvan we één van de twee niet verder hebben uitgewerkt”, gaat Jonas verder. “Ik zou zelfs durven te zeggen dat we het meeste hebben gehaald uit het onderzoek naar het project waar we niet verder mee gegaan zijn, aangezien het parkeren van dat project een heel belangrijke beslissing was voor ons op dat moment. Door een stap terug te zetten en te onderzoeken, wordt er nu een oplossing ontwikkeld die ons meer zal opleveren. Het is fantastisch dat een IT-partner ons nieuwe inzichten kan geven over onze business.”

“Dankzij de onderzoeksfase kwamen we samen met jstack tot de vaststelling dat we prioriteit moeten geven aan een ander project, omdat daar veel meer potentieel rendement in zit.”

De probleemstelling en de oplossing rond afvalmonitoring

 

“We hebben bij Atelier Souffriau een heel specifiek businessmodel”, legt Jonas uit. “Onze beenhouwerijen zijn eigenlijk een derde partij binnen de Delhaize-supermarkten. Daar werken we met kassasystemen van een bepaalde partner. Die systemen gaven ons echter niet voldoende informatie om onze business te kunnen sturen en op te volgen zoals we dat zelf zouden willen.”

“Tijdens de onderzoeksfase kwamen we tot de conclusie dat we eigenlijk zouden moeten opvolgen wat er in onze vestigingen weggegooid wordt”, gaat Jonas verder. “We wisten al heel goed wat er in onze vestigingen geproduceerd en ingepakt werd, maar we hadden niet voldoende inzicht in de hoeveelheid afval die werd weggegooid. Nochtans is dat is voor ons een belangrijke parameter om te zien hoe goed of hoe slecht een bepaalde vestiging het doet. We zagen namelijk verschillen in de prestaties van vestigingen die normaal op een gelijkaardige manier zouden moeten presteren. Een van de oorzaken waar we dat kunnen aan toeschrijven is de hoeveelheid afval.”

De voorgestelde oplossing was een applicatie die Atelier Souffriau toelaat om te registreren welke producten er in een vestiging worden weggegooid. “En uiteindelijk zijn we ook veel verder gegaan dan dat afval alleen”, voegt Jonas toe. “Door de gesprekken met jstack kwamen we tot de conclusie dat we nog meer gegevens konden verzamelen, om zo ook onze medewerkers advies te geven welke producten en welke hoeveelheid ze moeten produceren, bijvoorbeeld. Dat wordt nu ook in de applicatie verwerkt.”

Nood aan een adviserende partner

 

Jonas geeft wat achtergrond over zijn keuze om met jstack samen te werken. “Ik heb gesprekken gehad met verschillende bedrijven vooraleer ik de knoop heb doorgehakt. Ik vond jstack terug via Google en las de cases op hun website. Die cases liggen in lijn met wat we zochten, want we waren namelijk niet op zoek naar een “softwarefabriekje”, zoals ik het noem. Wat ik daarmee bedoel is een externe partij die eigenlijk alleen maar de code schrijft.”

“We hadden echt behoefte aan een partner die mee met ons kon nadenken over hoe de applicatie eruit moet zien en welke functionaliteiten er zeker moeten in zitten. Om dat zelf te bepalen hebben wij als familiebedrijf momenteel niet de juiste kennis in-house. Ik heb gesprekken gehad met verschillende partijen en heb daarna op basis van de voorgestelde manier van aanpak en het gevoel dat overheerste na dat gesprek, voor jstack gekozen. De 4xO-aanpak sprak mij aan en ik had een goed gevoel na het gesprek dat ik had met Arne en Maxim.”

Een tevreden terugblik op een fijne samenwerking

 

Jonas blikt tevreden terug op hoe de samenwerking met jstack tot nu toe verlopen is. “De samenwerking met jstack verloopt heel goed”, zegt hij. “Er is altijd nauw contact geweest in de aanloop naar, tijdens en na de verschillende workshops die we deden tijdens de onderzoeksfase. Bovendien is er altijd een open dialoog geweest. Als er dingen waren waar ik me niet volledig in kon vinden, dan kon ik dat gewoon zeggen. Dan werd daar rekening mee gehouden. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik ergens mee moest blijven zitten.”

“Tenslotte wil ik ook nog vermelden dat de interne communicatie bij jstack van hoog niveau is. Voor de opstart van het project kwam ik eerst in contact met Arne en Maxim, die eerder het conceptuele werk deden. Naarmate het project concreter werd kwam ik met Stijn in contact, nu we met de ontwikkelfase zijn gestart kwam ik ook al in contact met ontwikkelaars Mitch, Jasper en Senne. Er is een heel goede overdracht geweest tussen iedereen die betrokken is bij het project, want ik heb nooit het gevoel gehad dat ik moest herbeginnen met mijn uitleg. Dat lijkt me nochtans niet evident. Ik heb het hen ook al eens persoonlijk gezegd, maar ik vind het sterk dat de verschillende afzonderlijke fases waar je als klant doorgaat zo mooi op elkaar aansluiten, en dat je daarbij ook nog eens goed ondersteund wordt. Dat is iets dat mij zeker bijblijft!”

Meer weten over de 4xO-methode?

 

Onze aanpak, de 4xO Methode®, omvat alles wat een organisatie nodig heeft om krachtig vooruit te kunnen. In elk van de vier stappen heeft jstack een breed portfolio aan diensten en specialisten in huis om digitale groei te realiseren.

 

Lees meer over onze aanpak

 

Meer informatie over een samenwerking volgens de 4xO-methode?

Onze specialisten staan u graag te woord. Neem contact op met Stijn Van Raes voor een vrijblijvend gesprek.