menu sluiten
Contact

Antwerpen
Veldkant 33B, 2550 Kontich
België +32 (0)3 444 11 08

Breda
Rithmeesterpark 50-A1, 4838GZ Breda
Nederland +32 (0)3 444 11 08

info@jstack.eu

20 July 2023

Kennisdeling bij jstack: stack-our-knowledge

Door Xan Vranckaert

De technologische wereld evolueert dagelijks. Als softwarebedrijf is het dus essentieel om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en technieken om mee te blijven. Daarom vinden we het enorm belangrijk dat onze jstackians blijven bijleren.

Daarom hebben al onze collega’s een eigen opleidingsbudget en organiseren we regelmatig interne kennisdelingssessies, maar we willen onze kennisdeling nog op een meer gestructureerde manier gaan aanpakken. Daardoor hadden we het idee om zogenaamde knowledge sharing afternoons te gaan organiseren, of zoals wij het bij jstack genoemd hebben, stack-our-knowledge sessies. 

Voor onze jstackians, door onze jstackians

Op de stack-our-knowledge namiddagen brengen we onze collega’s samen en bespreken we topics en technologieën die interessant zijn, zowel nu als in de toekomst. Het voornaamste doel van een knowledge sharing sessie is natuurlijk om kennis te delen, maar het is ook de ideale gelegenheid om als team samen aan iets te werken en nog eens bij te praten.

De jstackians kiezen zelf welke topics er besproken worden tijdens deze sessies. De sessies worden dus niet vanuit het management georganiseerd, maar door onze jstackians zelf. 1 of 2 collega’s nemen de voorbereiding van de sessie op zich en kiezen het onderwerp en het format van de namiddag. Zo krijgt iedereen de kans om hun passie, interesse en kennis te delen met hun collega’s.

De eerste sessie: testing

De allereerste stack-our-knowledge sessie organiseerde ik samen met collega Patrick, en was gewijd aan het onderwerp testing. Het doel was eenvoudig: onze developers (zowel front-end als back-end) samenbrengen om kennis en best practices te verspreiden over software testing. Hoewel het de eerste stack-our-knowledge sessie was, was het meteen al een groot succes. Het was een namiddag met gezonde discussies en veel nieuwe inzichten die gedeeld werden!

De namiddag begon met een iets theoretischer overzicht over testing. Waarom is testing belangrijk? Voor wie is testing bedoeld? Welke soorten testing bestaan er? Het lijken geen al te moeilijke vragen, maar al snel kwamen hierover verschillende meningen naar boven. 

Nadien kregen de jstackians de kans om deel te nemen aan een actiever deel van de knowledge sharing afternoon in de vorm van code kata. Dat deden we in duo’s. Maar wat is een code kata?

Een kata is een oefening in karate waarbij je een vorm heel vaak herhaalt en in elke vorm kleine verbeteringen aanbrengt. De bedoeling van een code kata is vergelijkbaar.

De focus van de eerste kata lag op het belang van testen bij een nieuw project, waarbij de complexiteit heel snel kan oplopen. Bij de tweede kata ging het over het refactoren van een oude, complexe codebase en waarom testen in dat geval hun nut hebben.

De bedoeling van de code kata’s was om de jstackians te engageren om hun ervaringen te delen over de kata’s en het schrijven van testen. Dat was dan weer een goede opening voor discussie. Topics als test-driven development (TDD, of zoals we het tijdens de stack-our-knowledge hebben genoemd: test-driven design), behavior-driven development (BDD) en zelf hexagonale architectuur kwamen aan bod.

Het was een fijne namiddag waarop we onze collega’s hebben samengebracht, plezier hebben gemaakt en hebben bijgeleerd over het belang van testing. Het was een mooie gelegenheid om samen te leren en te groeien op een interactieve manier.

We kijken al uit naar wat de toekomstige stack-our-knowledge sessies ons nog zullen brengen. Om af te sluiten gebruik ik graag de woorden die Stijn uitsprak aan het einde van de namiddag: dit smaakt naar meer!

Lees meer blog posts