menu sluiten
Contact

Antwerpen
Veldkant 33B, 2550 Kontich
België +32 (0)3 444 11 08

Breda
Rithmeesterpark 50-A1, 4838GZ Breda
Nederland +32 (0)3 444 11 08

info@jstack.eu

26 April 2024

Hoe kan Sailfish ervoor zorgen dat jouw software project slaagt?

Wanneer je op zoek gaat naar een softwareoplossing voor jouw bedrijf, is het moeilijk om door de bomen het bos te zien. Er zijn tal van technologieën, methodieken en softwarebedrijven. Uiteraard zal elk bedrijf beweren dat hun oplossing de beste fit is met jouw noden. Wij begrijpen dat deze zoektocht overweldigend en simpelweg moeilijk is.

Er bestaat ook al jarenlang een debat over welke oplossing nu de beste is: low-code of high-code. In plaats van ons in dit debat te gaan mengen, hebben we de voordelen van beide standpunten te omarmd en een “best of both worlds” oplossing in de markt gezet, genaamd Sailfish. Maar hoe kan Sailfish er nu voor zorgen dat jouw softwareproject slaagt?

 

 

Investeer enkel waar het nodig is

Met de Sailfish methodiek combineren we bestaande softwarepakketten met de kracht van een high-code oplossing. Modules die voor jouw bedrijf geen onderscheidende waarde opleveren hoeven niet vanaf nul gebouwd te worden. De implementatie van deze modules kan dus enorm snel gaan. Door dit te combineren met high-code heb je geen beperkingen voor de functionaliteiten die je wel tot in de puntjes wil gaan uitwerken. Zo verlies je geen flexibiliteit wanneer het nodig is, maar betaal je ook niet te veel wanneer het niet nodig is.

Het verschil tussen Sailfish en low-code

In bepaalde low-code platformen heb je de mogelijkheid om custom elementen toe te voegen en stukjes high-code te injecteren in het platform. Dit gegeven lijkt op een bepaalde manier wel op wat we met Sailfish doen, maar het grote verschil is dat wij op geen enkele manier aan een bepaald platform gebonden zijn. De lijm die alle elementen van je applicatie met elkaar verbindt, zit 100% in ons eigen beheer. Daar heb je dus volledige controle over. Dat is vooral interessant wanneer we nadenken over licentiekosten en vendor lock-in, twee zaken waarvan je de impact vaak pas nadien merkt.

Daarnaast kunnen wij de elementen waar jouw bedrijf zich effectief in wil gaan onderscheiden tot in de puntjes bouwen zoals gewenst. Daarbij denken we niet alleen aan de wensen die je vandaag hebt, maar ook aan de wensen die je in de toekomst mogelijk zal hebben. Sailfish is schaalbaar, flexibel en volledig future-proof.

Het verschil tussen Sailfish en high-code

Ons ontwikkelteam ziet zeer vaak dezelfde elementen terugkomen. Denk hierbij aan authenticatiesystemen, registratiesystemen, het aanmaken, aanpassen, verwijderen en bekijken van gebruikers, klanten en producten, enzovoort. In veel gevallen worden deze elementen steeds weer vanaf een blank canvas tot in het kleinste detail zelf ontwikkeld. In situaties waar deze bouwblokken effectief een onderscheidend effect hebben is dat helemaal oké, maar in de meeste situaties is dat niet het geval.

Met andere woorden, het automatisme om steeds van nul alles zelf te ontwikkelen is eigenlijk een vreemde gewoonte die in veel bedrijven een realiteit is geworden. Deze aanpak zal jou meer geld kosten, en bovendien investeer je in elementen die voor jou niet het verschil zullen maken. Dat geeft high-code oplossingen een groter competitief nadeel dat we met Sailfish wegwerken.

 

Hoe gaat het precies in zijn werk

We werken volgens onze 4xO-methode. De eerste stap is om grondig onderzoek te gaan uitvoeren en te gaan bepalen welke elementen echt belangrijk zijn voor jouw software oplossing. We onderzoeken ook of het oplossen van dit probleem jouw organisatie voldoende rendement zal opleveren.

Daarna gaan we tijdens de ontwerpfase het project opsplitsen in verschillende elementen. Die elementen noemen we ook wel bouwblokken. Per bouwblok maken we samen met de klant de “make or buy” beslissing. Daarbij beantwoorden we de vraag “levert het genoeg waarde op om dit specifieke bouwblok volledig op maat te laten maken?”. De volgende stap is om voor de elementen die niet volledig op maat gemaakt moeten worden, in onze blokkendoos te kijken. Welke voorgemaakte oplossingen zijn er mogelijk, en welke passen het best bij jouw project?

Na de ontwerpfase gaan we effectief aan de slag met de ontwikkeling. Op dit punt hebben we een heel duidelijk beeld van wat we gaan implementeren en hoe we dat gaan doen. Daarmee minimaliseren we de kans op onvoorziene problemen. Na oplevering van het project is er meestal nog nood aan ondersteuning en opvolging. Ook in deze fase gaan we met de klant in gesprek om de juiste oplossing te vinden voor de toekomst.

Klaar om jouw software te ontwikkelen met Sailfish?

Boek een call met onze collega Stijn om de mogelijkheden te verkennen. Het kennismakingsgesprek is geheel vrijblijvend – er zijn geen verplichtingen achteraf!

Lees meer blog posts