menu sluiten
Contact

Antwerpen
Veldkant 33B, 2550 Kontich
België +32 (0)3 444 11 08

Breda
Rithmeesterpark 50-A1, 4838GZ Breda
Nederland +32 (0)3 444 11 08

info@jstack.eu

2 June 2023

6 tips om in no-time betere UX/UI designs te maken

Door Lisa Van Vlem

Het doel van UX/UI design is om producten te creëren die zowel visueel aantrekkelijk als gebruiksvriendelijk zijn. Zo creëer je producten die voldoen aan de behoeften van de doelgroep, wat leidt tot verbeterde gebruikerstevredenheid en verhoogd bedrijfssucces. Maar hoe doe je dat nu precies?

Zorg ervoor dat je de gebruiker door en door kent

Als UX designer ben je de vertegenwoordiger van de gebruiker. Je stelt zijn/haar noden centraal bij het maken van een nieuw product. Door je product gemakkelijk, nuttig en fijn in gebruik te maken, verzeker je klantentevredenheid en loyaliteit.
De eerste stap van UX design is daarom het verzamelen van inzichten over de gebruikers. Wat zijn de noden, problemen en opportuniteiten die zij ervaren? Hoe gedragen ze zich?

Houd het simpel

Mensen zijn lui. Hoewel de gebruiker op langere termijn tijd zou kunnen besparen door eerst bij te leren over het gebruik en optimaliseren van nieuwe software, is uit verschillende studies gebleken dat gebruikers geen handleidingen lezen. Dat wordt de ‘paradox van de actieve gebruiker’ genoemd. 

Als software designer mag je dan ook niet van een ideale rationele gebruiker uitgaan, maar moet je rekening houden met hoe mensen zich in werkelijkheid gedragen. Ze willen snel resultaten zien, zonder diep na te moeten denken. Bovendien lezen gebruikers niet, ze scannen.

Enkele hands-on tips om je design hierop te voorzien:

  • Gebruik een simpele navigatie, een goede strategie hierbij is om mobile-first te denken.
  • Verberg geen belangrijke features of informatie. Integendeel, breng er de aandacht van de gebruiker naartoe.
  • Wanneer je applicatie te complex wordt, splits die dan op.
  • Begeleid je gebruiker door de content. Dat kan je doen door gebruik te maken van ankerpunten zoals tussenkoppen, opsommingen en hyperlinks.
  • Voorzie waar nodig leeraanwijzingen binnen de context van je applicatie. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld tooltips.

Wees consistent

Zorg ervoor dat de elementen die je gebruikt in je user interface uniform zijn, zowel qua uitzicht als qua gedrag. Op die manier worden aannames van de gebruiker bevestigd, wat het gebruiksplezier vergroot en zorgt voor een gevoel van controle, vertrouwdheid en betrouwbaarheid.

Maak gebruik van conventies en patronen

Mensen gaan van nature op zoek naar patronen. Wanneer we een website of mobiele site openen, denken we vaak al te weten waar we moeten klikken. Dat is gebaseerd op eerdere ervaringen met andere websites en mobiele applicaties. Door deze algemene conventies en patronen te volgen, laat je de gebruiker toe zijn intuïtie te volgen en verklein je de leercurve, wat leidt tot meer gebruiksplezier.

‘Good artists copy. Great artists steal.’ Neem eens een kijkje bij grote spelers met gelijkaardige producten op de markt. Wat is hun aanpak?

Tot slot, ook voor jou als designer brengen patronen voordelen met zich mee. Patronen zorgen ervoor dat je niet steeds opnieuw het wiel moet uitvinden, maar je je kan focussen op creëren en tweaken van je applicatie of website.

Voorzie feedback

Wanneer een gebruiker op een knop klikt en er niets gebeurt, zorgt dat voor frustratie. Voorzie daarom visuele, auditieve en/of tactiele feedback op de interacties van je gebruikers. Zo geef je je gebruikers een gevoel van controle en maak je de gebruikservaring aangenamer.

Elementen van feedback die je makkelijk kan toevoegen:

  • Geef een laadindicatie wanneer de gebruiker moet wachten zodat de gebruiker daarover geïnformeerd is. Hiervoor kan je animaties, spinners of meldingen gebruiken. Die kunnen bovendien ook je branding en positionering benadrukken.
  • Toon vooruitgang wanneer een gebruiker meer dan één simpele actie moet uitvoeren. Door te tonen hoe dicht de finish is, help je hen de taak voltooien.
  • Geef een indicatie bij lege statussen, bijvoorbeeld wanneer een tabel nog geen data bevat.
  • Toon duidelijke (error)meldingen op de plaats waar ze van toepassing zijn.

Voorzie je design op edge cases

Gebruikers zullen elke fout in je product vinden. Probeer dat te vermijden. Denk daarbij aan edge cases in de logica van je product, in het interactieontwerp van een component en in de user interface.

 

Je toekomstige gebruikers zullen je dankbaar zijn! 😉

Lees meer blog posts