menu sluiten
Contact

Antwerpen
Veldkant 33B, 2550 Kontich
België +32 (0)3 444 11 08

Breda
Rithmeesterpark 50-A1, 4838GZ Breda
Nederland +32 (0)3 444 11 08

info@jstack.eu

1 March 2023

Hoe ga je om met de impact van chatGPT en nieuwe tech op het klimaat?

Door Stijn Van Raes

Met alle hype die de laatste weken rond chatGPT heerst, beginnen meer en meer mensen het potentieel van AI-modellen te zien. De mogelijkheden gaan steeds verder en het is duidelijk dat deze technologie nog maar aan het begin van zijn mogelijkheden staat.

Als softwarebedrijf verkennen we ook bij jstack de mogelijkheden van deze technologie. Hoe kunnen we AI inzetten om nog sneller en beter te ontwikkelen? De kans is niet onwaarschijnlijk dat dit soort AI-modellen de low-code systemen van de toekomst zullen worden, of die toch sterk gaan beïnvloeden. We brainstormen als bedrijf dus best nu al over de mogelijkheden die er vandaag zijn, en over wat er in de toekomst mogelijk is. Ik ben alvast super enthousiast!

Naar de maan en terug

Maar, daar gaat deze post eigenlijk niet over. Doorheen al mijn enthousiasme haalde mijn collega Xan een terecht punt aan dat me aan het denken heeft gezet. Het trainen van chatGPT zou volgens computerwetenschappers evenveel CO2 uitstoten als wanneer je naar de maan en terug zou rijden. Is het dan wel verantwoord om daar als bedrijf op in te zetten? En hoe ga je daarmee om in je bedrijfsstrategie? Een vraag die ook werd gesteld tijdens ons jaarlijkse strategiemeeting met het team.

Duurzaam en verantwoord ondernemen is iets wat ikzelf en mijn collega Arne bij jstack belangrijk vinden, maar we willen hier geen holle standpunten innemen die we eigenlijk niet waarmaken. Daarom vinden we het belangrijk om het gesprek aan te gaan met iedereen in ons bedrijf. Wat zijn de verschillende standpunten van onze jstackians, hoe gaan we daarmee om, en welke initiatieven gaan we nemen om onze visie waar te maken? Want het is de bedoeling dat de meerderheid van de mensen binnen het bedrijf daar ook actief aan bij zal dragen.

Experimenteren en bewustwording

Mijn visie hierop is dat we moeten experimenteren met die nieuwe technologieën zodat we mee zijn en voorop kunnen blijven lopen. Door technologieën al te gebruiken terwijl ze nog niet helemaal matuur zijn, kunnen ze verder evolueren en worden er oplossingen bedacht voor de eventuele problemen die er nog zijn. Zo introduceerde Ethereum vorig jaar bijvoorbeeld een nieuw consensusmodel, Proof-Of-Stake, dat 99,5% minder energie verbruikt dan het vorige Proof-Of-Work mechanisme tijdens de zogenaamde merge. Dat was alleen mogelijk omdat vele pioniers geloofden in de mogelijkheden van de technologie en ermee aan de slag zijn gegaan.

Tegelijk mogen we niet blind zijn voor de impact van deze technologie op het klimaat en de maatschappij. Ik denk dat we ons steentje kunnen bijdragen door mee te helpen aan de bewustwording rond de impact die deze technologie heeft, misschien is deze post al een kleine eerste stap daarin. Maar we kunnen ook een verschil maken door andere duurzame initiatieven te ondersteunen, zoals het welzijnsbos, waarin we jstackians motiveren om te bewegen en tegelijk bomen te planten. Zo wordt onze ecologische voetafdruk ook weer iets kleiner.

Of ecologie ook deel zal uitmaken van de visie van jstack, zullen we binnenkort ontdekken tijdens een kennisdelingsessie over hoe we omgaan met AI. De stemmen van al onze collega’s zullen daarin belangrijk zijn, zodat we dit kunnen uitdragen en ook waarmaken. To be continued…

PS. uiteraard kon ik niet anders dan de cover foto van deze post te genereren met DALL-E 2, zo draag ik een beetje bij aan de evolutie van deze technologie 😉

Lees meer blog posts