menu sluiten
Contact

Antwerpen
Veldkant 33B, 2550 Kontich
België +32 (0)3 444 11 08

Breda
Rithmeesterpark 50-A1, 4838GZ Breda
Nederland +32 (0)3 444 11 08

info@jstack.eu

11 March 2024

Digitale Strategen, een toegevoegde waarde in de strategie van jstack

Digitalisatie is een noodzaak wanneer je als bedrijf binnen 10 jaar nog relevant wil zijn. Waar het een decennium geleden nog voldoende was om alleen een website te hebben, is het vandaag een uitdaging om gevonden te worden in Google. Bedrijfsvoering krijgt meer en meer te maken met digitale componenten. Daardoor wordt elk bedrijf dus een beetje een softwarebedrijf.

Het digitale landschap is daardoor erg complex geworden. Dat heeft helaas als gevolg dat slechts 30% van de digitalisatietrajecten succesvol is. Een aantal dat veel te laag ligt, vinden we bij jstack. Daarom werken we volgens onze eigen 4xO-methode. Maar managing partner Arne Van Raepenbusch merkte dat we niet altijd op het juiste moment in contact kwamen met onze klanten – iets waar hij verandering in wou brengen.

Daarom startte hij Digitale Strategen op, met als doel om klanten te ondersteunen bij het uitwerken van hun digitale strategie, en dat als onafhankelijke partij. Dat deed hij niet alleen, maar samen met Tuur, een gelijkgestemde collega van zusterbedrijf iAdvise. We nodigden Arne uit voor een interview.

 

 

Digitalisatie faalt door onduidelijke doelstellingen

“Uit studies blijkt dat maar liefst 70% van de digitalisatietrajecten faalt”, vertelt Arne. “Dat is enorm veel. Bovendien blijkt uit die studies dat eens een traject faalt, de kans op slagen daarna nog kleiner wordt. Daardoor merk ik bij klanten een bepaald cynisme wanneer het over IT gaat. Iets wat ik graag uit de wereld wil helpen. Het is mijn missie om IT weer eerlijker en menselijker te maken.

“Tijdens het ontwikkelen van software kunnen leveranciers zich zodanig in de techniek van de oplossing verliezen dat de link met de wensen van de eindgebruikers verloren gaat. Daardoor ontstaat er een blinde vlek: ontwikkelaars bekommeren zich met de analytische en functionele behoeften van software, en minder met de menselijke kant. Maar dat menselijke aspect is net enorm belangrijk. Het negeren ervan is een belangrijke reden waarom digitalisatie faalt.”

“Om de slaagkans van projecten te verhogen, hebben we met jstack de 4xO-mehode ontwikkeld”, gaat hij verder. “Met die methode zorgen we ervoor dat we een geschikte en rendabele oplossing kunnen ontwikkelen voor het specifieke probleem waarmee de organisatie te maken heeft. Maar we merken dat klanten vaak bij pas bij jstack aankloppen wanneer ze willen overgaan tot de ontwikkeling.”

“Dat is logisch, want we zijn een softwarebedrijf. De meeste klanten hebben al een voortraject doorlopen en hebben een concreet plan in handen voor hun software. Maar als we doorvragen, blijkt dat ze niet altijd weten waarom die software precies gebouwd moet worden. Ze weten niet wat de doelstellingen van de software zijn en welk rendement het hen zal opleveren. Om succesvolle en rendabele software te ontwikkelen, is het belangrijk dat die zaken vooraf helemaal duidelijk zijn.”

 


De 4xO-methode van jstack

 

De juiste vragen op het juiste moment

“Ik kreeg daardoor het gevoel dat we op het verkeerde moment in contact kwamen met onze klanten”, legt Arne uit. “Ze hebben dan vaak al een voortraject achter de rug. Maar de partij die het voortraject met hen doet, heeft in de meeste gevallen maar een beperkte kennis van softwareontwikkeling. We merken daardoor regelmatig een mismatch tussen het probleem van de klant en de voorgestelde softwareoplossing. Helaas kunnen we er dus niet van uit gaan dat de juiste zaken werden bevraagd tijdens het voortraject.”

“Die mismatch tussen probleem en oplossing is één van de redenen waarom we met Digitale Strategen zijn gestart. Digitale Strategen wil zo’n mismatch voorkomen. Dat doen we door eerst de digitale strategie van de organisatie uit te werken, in lijn met de bedrijfsstrategie.”

“Maar als softwarebedrijf is het moeilijk om klanten daarbij te begeleiden. We willen onze klanten namelijk technologie-onafhankelijk advies kunnen geven. Daarom leek het mij niet correct om wat Digitale Strategen doet, gewoon onder jstack te gaan doen. Diezelfde bezorgdheid had Tuur ook bij iAdvise. En zo werd Digitale Strategen geboren.”

 

 

Een eigen methodiek met toekomstgerichte aanpak

“Digitale Strategen wil klanten helpen met het opzetten van een digitale strategie. Die digitale strategie wordt steeds geënt op de bedrijfsstrategie”, gaat Arne verder. “Om dat te kunnen doen, hebben we een eigen methodiek ontwikkeld. Met die methodiek verhogen we de slaagkans van digitalisatietrajecten en geven we klanten technologie-onafhankelijk advies. Net zoals bij de 4xO-methode van jstack werken we in 4 fases: onderzoeken, ontwerpen, ontwikkelen en opvolgen.”

“We starten met de onderzoeksfase waarin we de grootste uitdagingen van de organisatie analyseren. Daarna bekijken we in de ontwerpfase hoe we die problemen best oplossen om de bedrijfsdoelstellingen te behalen. Software op maat is een mogelijke oplossing, maar de implementatie van een softwarepakket of organisatorische ondersteuning kunnen ook een oplossing zijn. De klant kiest zelf welke voorgestelde oplossingen we implementeren. Tijdens de ontwikkelfase bieden we indien gewenst ondersteuning bij de ontwikkeling en de implementatie van de oplossing. Tenslotte volgen we tijdens de ondersteuningsfase op of het beoogde rendement ook effectief werd behaald.”

“Digitale Strategen heeft eigenlijk één doel, en dat is zichzelf overbodig maken. Dat klinkt heel tegenstrijdig, want welk bedrijf wil er nu overbodig zijn?”, lacht Arne. “Voor mij hangt dat samen met de eerlijkheid en menselijkheid waar ik naar streef. Sommige IT-bedrijven ontwikkelen software waarmee ze het de klant bewust moeilijk maken om nog van leverancier te veranderen. Dat noemen we vendor lock-in. Iets wat we bij Digitale Strategen willen voorkomen! Als je met ons samenwerkt, waken we erover dat dat niet gebeurt.”

“Daarnaast geven we onze klanten ook veel methodische handvaten mee. Hoe faciliteer je een workshop? Op welke manier visualiseer je software en bedrijfsprocessen? Hoe ga je om met weerstand in je organisatie? Hoe zorg je ervoor dat mensen verandering omarmen? Het uiteindelijke doel is dat de klant in een volgend digitalisatietraject zelf aan de slag kan gaan, al dan niet met onze begeleiding.”

De BIRD-methode van Digitale Strategen

 

Benieuwd wat Digitale Strategen kan betekenen voor jouw organisatie?

Neem contact op met Arne voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Lees meer blog posts