menu sluiten
Contact

Antwerpen
Veldkant 33B, 2550 Kontich
België +32 (0)3 444 11 08

Breda
Rithmeesterpark 50-A1, 4838GZ Breda
Nederland +32 (0)3 444 11 08

info@jstack.eu

3 June 2024

Hoe voorkom je vendor lock-in?

Digitalisatie is niet meer weg te denken uit organisaties. Je hebt software niet enkel meer nodig als ondersteuning voor de bedrijfsprocessen, maar ook om je te differentiëren en een concurrentieel voordeel te benutten.

Om dit te bereiken is het belangrijk dat je grip hebt op jouw technologisch landschap en een overzicht bewaart over alle pakketten, software, services, en leveranciers. De meeste organisaties maken hun software (nog) niet in-house, wat betekent dat ze afhankelijk zijn van externe partijen die hen begeleiden doorheen het digitalisatieproces. Die partijen stellen hun software voor, maar hoe flexibel zijn die systemen, en vooral: hoe makkelijk kan je veranderen?

 

Wat is een vendor lock-in?

Vendor lock-in verwijst naar de situatie waarin een bedrijf zo afhankelijk is geworden van een specifieke leverancier van software, technologie of diensten dat het moeilijk en kostelijk wordt om over te stappen naar een andere leverancier of oplossing. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals exclusieve technologieën, gesloten ecosystemen, hoge kosten voor migratie of gebrek aan interoperabiliteit. Wanneer een bedrijf eenmaal vastzit in een vendor lock-in, kan het moeite hebben om te innoveren, concurrentieel voordeel te behalen, of de kosten te beheersen. Het vermijden van vendor lock-in is daarom essentieel voor bedrijven die streven naar flexibiliteit, controle en langetermijnsucces in hun digitalisatie.

Kan je dit voorkomen?

Om een vendor lock-in te voorkomen, is het belangrijk dat bedrijven proactief zijn bij het maken van software keuzes en het selecteren van een leverancier. Je kan proactief zijn door voor open source oplossingen te kiezen waar mogelijk, omdat deze meer flexibiliteit bieden en minder gebonden zijn aan specifieke leveranciers. Wanneer je een leverancier kiest, zorg er dan voor dat contracten duidelijke exit clausules bevatten. Die clausules leggen de voorwaarden vast voor het beëindigen van de relatie met de leverancier, en voor het overdragen van data en functionaliteiten naar een andere oplossing.

Daarnaast is het verstandig om te investeren in interoperabiliteit en standaardisatie, zodat systemen en software componenten naadloos met elkaar kunnen communiceren en uitwisselbaar zijn. Hiervoor is een duidelijke integratiestrategie nodig, zodat data onder de systemen optimaal gedeeld kunnen worden. Veel leveranciers timmeren de toegang tot hun data dicht (ze wijten dit vaak aan security), maar dat zorgt ervoor dat jouw landschap moeilijker uitbreidbaar wordt. Dat heeft als gevolg dat je vaak aan de leverancier zelf zal moeten vragen om modules bij te schrijven, waardoor de vendor lock-in dus alsmaar groter wordt.

 

Wat met low-code platformen?

Low-code platformen bieden bedrijven de mogelijkheid om snel en efficiënt softwaretoepassingen te ontwikkelen met minimale handmatige codering. Hoewel deze platformen aantrekkelijk zijn vanwege hun snelheid en gebruiksgemak, kunnen ze ook leiden tot een vendor lock-in. De reden daarvoor is dat veel low-code platformen een gesloten ecosysteem hebben, waarbij bedrijven gebonden zijn aan de specifieke tools, services en infrastructuren die door het platform worden aangeboden. Als gevolg hiervan kunnen bedrijven moeite hebben met het overdragen van hun softwaretoepassingen naar een ander platform of met het gebruiken van nieuwe technologieën en leveranciers. 

Bovendien kunnen low-code platformen kosten in rekening brengen voor het exporteren van data of het migreren van toepassingen naar andere omgevingen, waardoor bedrijven financieel worden belemmerd bij het overstappen naar alternatieve oplossingen. Daarom is het belangrijk om de potentiële risico’s van vendor lock-in te overwegen bij het gebruik van low-code platformen, en om strategieën te ontwikkelen om deze risico’s te verminderen. Voorbeelden van zo’n strategieën zijn het gebruik van open standaarden en het selecteren van platformen die interoperabiliteit en flexibiliteit ondersteunen.

Moeten we dan alles zelf schrijven? Dat is duur!

Neen, je hoeft je software niet volledig zelf te (laten) schrijven. Een integratiestrategie kan hier een oplossing bieden. Dat is het combineren van kleinere, gespecialiseerde SaaS oplossingen aan de hand van een composable architecture. Hierbij maak je gebruik van een soort van blokkendoos waarbij elk blok belangrijk is, maar vervangen kan worden door een ander blok waar nodig. Op deze manier behouden organisaties hun flexibiliteit en kunnen ze makkelijker van leveranciers en software pakketten veranderen. Met deze strategie combineer je het beste van beide werelden: de snelheid van low-code omdat je niet alles zelf moet schrijven, met de flexibiliteit van open source software zodat je volledige controle over je digitale landschap houdt en niet afhankelijk bent van één enkele externe partij. Bij jstack hanteren we deze manier van ontwikkelen al voor onze klanten en gaven we het de naam Sailfish.

 

Sailfish visual

Waarom hebben we die flexibiliteit nodig?

Flexibiliteit in het technologisch landschap is van cruciaal belang vanwege de voortdurende evolutie en veranderingen binnen de technologische sector. Technologieën, trends en zakelijke behoeften veranderen voortdurend, waardoor organisaties snel moeten kunnen reageren en zich snel moeten aanpassen om concurrerend te blijven. Flexibiliteit stelt bedrijven in staat om nieuwe kansen te benutten, snel te innoveren en zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden. 

Bovendien kan die flexibiliteit organisaties helpen om risico’s te beheersen en te verminderen, omdat het hen in staat stelt om snel te schakelen en te reageren op onvoorziene uitdagingen of bedreigingen. Door een flexibel technologisch landschap te creëren, kunnen organisaties ook beter inspelen op de behoeften en verwachtingen van klanten, waardoor ze waardevoller worden en een concurrentievoordeel hebben. Kortom, flexibiliteit is niet alleen wenselijk, maar ook noodzakelijk voor organisaties die streven naar wendbaarheid, veerkracht en succes op lange termijn in een steeds veranderend technologisch landschap.

Composable architecture als oplossing

Composable architecture biedt bedrijven een flexibele en modulaire aanpak voor het ontwerpen en implementeren van hun technologisch landschap. Een van de belangrijkste voordelen van composable architecture is de mogelijkheid om snel en efficiënt nieuwe oplossingen te bouwen door gebruik te maken van herbruikbare componenten. In plaats van te vertrouwen op monolithische systemen, kunnen organisaties met composable architecture hun landschap opdelen in kleine, onafhankelijke bouwstenen die gemakkelijk kunnen worden aangepast, uitgebreid of vervangen naarmate de behoeften van de organisatie veranderen. 

Dit biedt een hogere mate van flexibiliteit en schaalbaarheid, waardoor bedrijven beter kunnen inspelen op veranderende marktomstandigheden en zakelijke vereisten. Bovendien kan composable architecture de time-to-market verkorten en de kosten verlagen door hergebruik van bestaande componenten en het vermijden van vendor lock-in. Door te kiezen voor een composable architecture kunnen organisaties profiteren van een meer agile en veerkrachtige IT-infrastructuur die hen in staat stelt om snel te innoveren, te groeien en concurrentievoordeel te behalen in een snel evoluerend technologisch landschap.

Wil je weten welke impact composable architecture kan bieden voor jouw organisatie?

Neem dan contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden tijdens een vrijblijvende kennismaking!

Lees meer blog posts