Gaat artificiële intelligentie onze job afnemen, of net makkelijker maken?

Als we in de wereld van AI duiken, is het belangrijk om eerst te weten wat het doel van Artificiële Intelligentie is. Het wordt momenteel niet gebouwd om onze jobs af te nemen, maar om ermee samen te werken. Het is belangrijk dat we leren omgaan met de tools die tot onze beschikking worden gesteld. Je job zal niet verdwijnen, maar zal zeker en vast een andere vorm aannemen. Dat is niet zo’n slechte evolutie. Als we goed nadenken over onze dagtaken, zullen de meeste mensen zeker graag enkele saaie taken willen schrappen.
Nemen robots ons werk af, of doen wij momenteel het werk van robots?
We kunnen ons werk in drie niveaus onderverdelen. Enerzijds hebben we het C-werk. Het is werk dat niet noodzakelijk is en ook geen toegevoegde waarde geeft voor de organisatie. Het is moeilijk om ons hierop te focussen en ons ervoor te motiveren, maar het gebeurt wel. Vaak gebeurt dit werk omdat het binnen de organisatie altijd al gedaan werd, maar is het ondertussen niet meer relevant. Dit type werk dienen we te elimineren.
Daarnaast hebben we het B-werk. Deze taken zijn noodzakelijk, maar creëren niet echt nieuwe waarde voor ons en onze organisaties. Het is werk dat moet worden uitgevoerd zodat alles blijft draaien. Dit werk willen we automatiseren. Dat doen we ondertussen al door te digitaliseren en regels om te zetten naar gestructureerde en geautomatiseerde processen.
Als laatste hebben we het A-werk dat niet alleen noodzakelijk is, maar ook enorm veel waarde toevoegt. Het is met dit niveau van werk dat we impact kunnen maken op ons leven en organisaties. Dit werk willen we optimaliseren, maar we zitten met een hele hoop B-werk dat moet gebeuren waardoor er niet voldoende tijd meer overblijft.
AI wordt momenteel ontwikkeld als strategie om ons B-werk verder te automatiseren. In de AI-wereld spreken we van de “transferability” van een model. Kort gezegd betekent dat: hoe goed kan een model dat gebouwd is om probleem X op te lossen, ook overweg met probleem Y. Hoe hoger de transferability, hoe “slimmer” het model en hoe beter het in staat is om B-werk aan te pakken waar het niet voor getraind is.
Dit ligt in direct contrast met hoe we momenteel digitaliseren. Vandaag worden processen namelijk geanalyseerd en op maat gedigitaliseerd. Dit digitalisatiewerk is nog steeds noodzakelijk, want de huidige AI-modellen kunnen nog niet alles. Het is nog maar de vraag of ze ooit alles zullen kunnen.
Hoe ga je hier zelf mee aan de slag?
Gebruik de algemene AI modellen die op de markt zijn. Modellen zoals ChatGPT van OpenAI zijn een mooie eerste introductie om het concept van transferability te ontdekken.
