menu sluiten
Contact

Antwerpen
Veldkant 33B, 2550 Kontich
België +32 (0)3 444 11 08

Breda
Rithmeesterpark 50-A1, 4838GZ Breda
Nederland +32 (0)3 444 11 08

info@jstack.eu

3 January 2022

De uitdagingen van technische begeleiding

Veel technische experts zullen de ervaring kennen om een nieuweling onder de arm te moeten nemen op een project. Vaak zijn dit jonge, vrij onervaren collega’s die werken aan hun allereerste project en op zoek zijn naar een begeleider die hen in de juiste richting duwt. In het huidige klimaat binnen software development zien we echter een probleem ontstaan. De verschillende mogelijkheden aan technologieën zijn zo talrijk dat deze diversiteit zorgt dat experts overspoeld kunnen worden met vragen, niet alleen door jonge onervaren collega’s. Ook ervaren werknemers die zich proberen in te werken in een nieuwe technologie zoeken begeleiding en advies.

De kern van het probleem in technische coaching

 

Dus niet enkel worden onze experts overbevraagd om bijna iedereen binnen hun team op te leiden en te begeleiden, ze hebben ook nog eens de taak om als uitvoerende kracht te fungeren, waarbij enkel hun kennis toereikend is voor een probleem dat opgelost dient te worden. Dit is een enorme werkdruk en verantwoordelijkheid waar het merendeel van deze experts niet op voorbereid is. Zij hebben geen kennis van de verschillende didactische methoden die ze kunnen toepassen tijdens hun coachingsproces. In veel gevallen zijn deze technische experts nog niet volledig opgeleid om communicatief sterk genoeg naar buiten te komen en hun boodschap op een makkelijke manier over te brengen.

Dit kan zorgen voor problemen en frustraties binnen organisaties. Enerzijds hebben de nieuwelingen en mensen die begeleiding nodig hebben het gevoel dat ze aan hun lot worden overgelaten omdat de expert of coach wie hun moet begeleiden niet beschikbaar is of het weer maar eens te druk heeft met het oplossen van iemand anders zijn probleem. In het beste geval gaat die persoon dan naar zijn leidinggevende omdat er geen oplossing kan worden gevonden en die zet de taak, die te complex is voor de beginneling, op de backlog van de expert zodat hij deze kan uitvoeren wanneer hij tijd heeft. Dit is echter funest voor alle partijen. De expert of coach krijgt enkel meer werk waardoor hij nog minder begeleiding kan geven terwijl de beginneling enkel heeft bijgeleerd dat als hij een complexe taak heeft, hij deze op de backlog van de expert kan leggen. Het is daarom belangrijk dat we als organisatie het hele begeleidingsaspect anders gaan bekijken.

Geef kennis de tijd

 

De expert meer tijd geven lijkt de logische oplossing, maar zolang deze de coachende rol niet opneemt zal hij in de huidige werkwijze blijven hangen. Experts hebben de neiging om tijdens een begeleiding over te schakelen op een informatiedump. De ontvanger registreert de informatie maar niet de context. Hier is het belangrijk dat we een onderscheid maken tussen informatie en kennis. Het is eenvoudig om aan informatie te geraken, we googelen even en het is allemaal voor ons beschikbaar. Kennis is echter een groter probleem, enkel de expert bezit kennis. Hij heeft jarenlang informatie verzameld en toegepast op eigen ervaringen. Het zijn die ervaringen die de beginneling mist, en het is net die ervaring dat de informatie omzet naar kennis. Willen we van onze nieuwe mensen experts maken, dan moeten we stoppen met ze informatie te geven en starten met inzetten op kennis.

Voordelen op de lange termijn in coaching

 

Deze manier van werken komt voort uit het didactisch model van constructivisme waar de coach geen instructeur is, maar eerder een facilitator. De coach leert de mensen inzicht te krijgen in de problematiek die centraal staat binnen de technologie en laat ze zelf nadenken over de oplossing. Hier komen we op een punt dat het moeilijk wordt om deze manier te verkopen aan project managers. Op de oppervlakte lijkt het trager en inefficiënter dan een informatiedump, terwijl de voordelen op lange termijn zichtbaar en bewezen zijn. Een persoon met meer inzicht in de problematiek zal meer participeren in het zoeken naar creatieve oplossingen. Hierdoor zal de persoon zich ook meer zelfzeker voelen naarmate zijn of haar kennis stijgt, waardoor de rol en de tijd van de expert sneller zal verkleinen. Hierdoor krijgt ook de expert meer tijd om complexe problemen aan te pakken.

Het is voor technische experts toch vaak lastig om de switch te maken, de meesten zijn zich niet eens bewust van de onderliggende problematiek en de oplossingen die te vinden zijn in verschillende didactische modellen. Het is daarom belangrijk om als organisaties blijven te investeren in de soft-skills van coaches. De tijd van technische experts die als holbewoners vanuit hun kelder opereerden is voorbij. Een nieuwe, meer communicatieve technische expert is in de maak.

Bij jstack pakken we coaching aan op deze manier. Ook werken bij jstack?

Bekijk dan nu onze jobs!