menu sluiten
Contact

Antwerpen
Veldkant 33B, 2550 Kontich
België +32 (0)3 444 11 08

Breda
Rithmeesterpark 50-A1, 4838GZ Breda
Nederland +32 (0)3 444 11 08

info@jstack.eu

8 June 2016

Wat is er nieuw in Adwords?

Google Adwords updates en tips

Het Adwords team binnen Google zit alles behalve stil. Jaarlijks worden vele updates doorgevoerd binnen Adwords. Van hele kleine wijzigingen tot innovaties waarbij je een nieuwe strategie kunt (lees: ‘moet’) bedenken. Campagnes die nu al maanden ongerept draaien, laten gegarandeerd omzet liggen.

Van het verdwijnen van advertenties aan de rechterkant tot het verder denken dan het ‘laatste klik’ model in je conversies. Stilstaan is achteruitgaan; dat geldt zeker voor je Adwords campagnes!

Hoogste tijd om terug te blikken naar een aantal updates binnen het adverteren op Google en vooruit te blikken naar wat er komen gaat.

Google advertenties aan de rechterkant? Niet meer!

Oké, deze update staat nu al een tijdje live maar is misschien wel één van de allergrootste updates van de afgelopen jaren. Iedereen kent ze wel; de kolom met advertenties aan de rechterkant van de zoekresultaten. Na veel testen heeft Google deze kolom verwijderd en is de top 3 met advertenties boven de resultaten veranderd in de top 4. Een vierde advertentie boven de resultaten wordt volgens Google alleen getoond bij zoektermen met een ‘hoog commercieel’ karakter. In mijn ogen vindt Google al snel een zoekterm commercieel dus je zal behoorlijk vaak die vierde advertentie tegenkomen. De rechterkant zal met name gevuld worden door Shopping advertenties en Google Knowledge Graph.

Iedere zoekmachine-marketeer verwachtte minder vertoningen, stijgende CPC’s, minder kliks, hogere dagbudgetten etc. Dit blijkt alleszins mee te vallen. Tenminste, als je hier juist op anticipeert. Optimaliseer je kwaliteitsscores, update je advertentie-extensies, denk opnieuw na over je biedstrategieën en optimaliseer je best-converterende zoekwoorden voor de top 4. Heb je toch last van stijgende CPC’s in je branche door deze verandering? Maak dan slim gebruik van bodaanpassingen! Vergeet ook niet in te spelen op het feit dat je organische rankings wellicht onder de vouw zitten nu en het effect van deze wijziging wellicht verder gaat dan alleen het Adwords kanaal.

Welkom Expanded Text Ads! Meer ruimte met uitgebreide tekstadvertenties

Ook dit is een update die iedere SEA-marketeer slapeloze nachten bezorgt. In positieve zin bedoel ik dan, want dit brengt weer bijzonder veel nieuwe kansen met zich mee. Oké, een beetje in negatieve zin want je moet al je advertenties gaan herschrijven (dit kan behoorlijk wat extra werk met zich meebrengen!).

Oude tekstadvertenties

Als we even terug naar de basis van een tekstadvertentie gaan, dan is het eigenlijk al jaren hetzelfde binnen Google Adwords: 25-35-35-35 (deze reeks kan iedere SEA-marketeer dromen):

Kop: 25 tekens
Beschrijvingsregel 1: 35 tekens
Beschrijvingsregel 2: 35 tekens
Zichtbare URL: 35 tekens

Nieuwe tekstadvertenties

Na al die jaren denken in bovenstaande teken-limieten, is het nu tijd om je ‘advertentie-gedachte’ te resetten naar: 30-30-80:

Kop 1: 30 tekens
Kop 2: 30 tekens
Beschrijvingsregel: 80 tekens
Zichtbare url: automatisch ingevuld vanuit uiteindelijke url met de mogelijkheid om 2 paden in te vullen.

Dat betekent dat je dus bijna 50% meer advertentieruimte ter je beschikking hebt!

De advertenties vallen beter op, volgens Google zal de gemiddelde CTR behoorlijk gaan stijgen en je hebt gewoonweg meer ruimte om je (potentiële) klant te overtuigen van jouw krachten. Tijd om wat uren/dagen/weken te gaan steken in de ontwikkeling van nieuwe advertenties!

Verschillende attributiemodellen op conversie-niveau

Binnen Google Adwords zijn de conversiestatistieken gebaseerd op het zogeheten ‘laatste-klik’ model. Dit houdt in dat aan de laatste klik de conversie wordt toegekend. Niet helemaal realistisch als je het mij vraagt, aangezien je klanten in veel gevallen meerdere interacties aangaan met je campagnes. Stuur je alle campagnes volledig aan op laatste klik conversies, dan zullen de zoekwoorden die in het midden en top van de funnel zitten te weinig erkenning van je krijgen. Deze zoekwoorden zijn misschien wel het belangrijkst, want ze hebben er voor gezorgd dat men het eerste contact heeft gelegd met jouw merk, product of dienst!
Wil je jouw business laten groeien? Dan zijn midden en top funnel analyses onmisbaar.

Het is al een tijdje mogelijk om binnen de Adwords interface de verschillende paden te bekijken die tot een conversie hebben geleid. Dit kan via hulpprogramma’s > toeschrijving. Hier kun je eenvoudig analyseren welke campagnes, advertentiegroepen of zoekwoorden ondersteuning hebben geboden aan de uiteindelijke conversie. Echter, deze rapporten beperken zich voornamelijk tot analyse en niet op aansturing.

Dat is nu verleden tijd! In je conversie-instellingen is het nu mogelijk om een toeschrijvingsmodel te kiezen en dus o.a. je biedstrategieën hierop in te zetten. Vanaf het moment dat je een model kiest, zullen je conversiekolommen zich vullen op basis van dit nieuwe attributiemodel. Hoogste tijd om alle touchpoints te analyseren en hier een nieuwe strategie op los te laten!

Rapporten voor cross-device attributie

We blijven nog even in de wereld van attributie en toeschrijvingsmodellen: cross-device attributie binnen Adwords! Het aandeel klanten dat zoekt op bijvoorbeeld een mobiel apparaat en een aankoop doet op een ander apparaat (bijv desktop) is gigantisch. En we weten allemaal dat dit enorm moeilijk meetbaar is.

Cross-device conversies is al een tijdje geleden uitgerold binnen Adwords, maar nu is het tijd voor nieuwe rapporten voor dieper inzicht in deze conversies. De volgende 3 rapporten zullen binnenkort beschikbaar zijn in je Adwords account:

  • Apparaten: analyseer de cross-device activiteiten in je account
  • Ondersteunende apparaten: welk apparaatcategorie biedt ondersteunende waarde en hoeveel
  • Apparaat paden: analyseer de conversiepaden bij het gebruik van 2 apparaten of meer

Deze rapporten zullen mooie inzichten gaan bieden, zodat je beter kunt gaan aansturen op apparaten en toeschrijvingsmodellen op conversieniveau.

Binnen enkele weken zullen de rapporten voor iedereen beschikbaar worden.

Heb je vragen, opmerkingen of wil je meer weten over bovenstaande updates of adverteren in Google? Neem dan contact op met één van onze specialisten.

Overige belangrijke updates binnen Adwords

Hier volgen nog een aantal belangrijke updates binnen Adwords die ik toch nog kort wil benoemen:

Eindelijk geen FLASH advertenties meer

Heb je nog FLASH advertenties draaien om potentiële klanten in het Display Netwerk te bereiken? Tijd om over te gaan op HTML5! Het is niet meer mogelijk om Flash advertenties te uploaden en vanaf januari 2017 zullen bestaande advertenties niet meer worden getoond. Tip van onze kant: met Google Web Designer kun je eenvoudig hoge kwaliteit HTML5 advertenties ontwikkelen.

Voorkom dubbele conversies

Klanten die een conversie voltooien, andere pagina’s bekijken en vervolgens weer terugkeren naar je bedankpagina: vervuiling voor je conversiestatistieken aangezien deze dubbel worden gemeten. Het is nu mogelijk om een Order ID aan je conversietag toe te voegen zodat deze dubbele conversies uit je rapporten worden gefilterd.
Bekijk de implementatie van het Order ID >

Breng producten en services extra onder de aandacht d.m.v. prijsextensies

Verbeter de zichtbaarheid van je advertentie met prijsextensies! Je kunt deze extensies gebruiken om producten en services extra onder de aandacht te brengen bij je potentiële klant en direct te tonen wat deze kosten. Deze extensie wordt alleen getoond op mobiele apparaten en bieden een uitgelezen kans om bijvoorbeeld je sale-artikelen extra aandacht te geven.

Cross-device conversies worden automatisch geteld

Je kunt nu nog handmatig bij je conversie-instellingen kiezen of je cross-device conversies in de kolom ‘Conversies’ moeten worden opgeteld. Vanaf september 2016 zal deze keuze vervallen en worden deze conversies automatisch opgeteld. In mijn ogen een goede ontwikkeling om de waarde van mobiel nog beter in kaart te brengen.

Merchant Center feedregels: tijd om fouten op te gaan lossen

Iedereen die veel met Shopping campagnes werkt weet dat het soms lastig kan zijn om een foutloze productfeed te ontwikkelen voor het Merchant Center. Met de nieuwe functie ‘feedregels’ kun je nu regels toepassen zodat het Merchant Center jouw feed perfect kan uitlezen en voldoet aan alle vereisten.

Waar vind je deze feedregels?

Advertenties in Google Maps: Promoted Pins

Adverteerders met een fysieke locatie die graag meer bezoek willen ontvangen kunnen binnenkort gebruik gaan maken van ‘Promoted Pins’. Hiermee wordt het mogelijk om extra aandacht aan je fysieke locatie te geven bij zoekopdrachten in de buurt. Het wordt o.a. mogelijk om je logo en een actie/promotie direct in Google Maps te tonen. Online combineren met offline wordt nu nog makkelijker.

Customer Match voor Google Shopping

Customer Match, of Klantenmatch, bestaat al een tijdje voor adverteren in Google Zoeken, Gmail en Youtube. Nog even een korte uitleg: Customer Match maakt het mogelijk om een lijst met e-mailadressen te uploaden in Adwords en deze doelgroep te targeten over de verschillende netwerken (of juist uit te sluiten). Meer over Customer Match >

Later deze zomer zal dit ook worden uitgerold voor Google Shopping.

Genoeg updates om je Adwords activiteiten nieuw leven in te blazen

Bovenstaande updates houden je voorlopig weer aan de gang met je Adwords account.

Meer weten?

Neem contact op met Vincent. Hij denkt graag met u mee in een persoonlijk gesprek.

info@jstack.eu +31 (0)85-888 33 31

Interessant? Deel dit artikel met een vriend(in) of collega!

Vragen over dit onderwerp?

Onze experts denken graag met u mee


    Gerelateerde berichten